רוצים להחליף מקצוע? כך תנטרלו את הפחד

מאמר מאת הילה גבאי, פסיכולוגית, מלווה תהליכים אישיים – קריירה ויחסים, מנכ"ל-שותף במכון פרסונה, פורסם בYNET:  26.05.15 , 08:27

 

אם אתם שוקלים לעבור הסבה מקצועית באמצע החיים, בטח עולות בראשכם מחשבות מעכבות כמו: "אני צריך וודאות של 100% שזה הצעד הנכון", "אני מבוגרת מדי", או "צריך להתחיל מחדש בלי ניסיון". אפשר להתגבר על זה.

 

שינוי תעסוקתי באמצע החיים,בסביבות גילאי 40-50, מעורר חששות באופן טבעי, בין אם מדובר בשינוי הנכפה עלינו כמו פיטורים, ובין אם מדובר בשינוי שאנחנו יזמנו, מתוך תחושת אי-שביעות רצון מהעיסוק הנוכחי, שאיפה למימוש עצמי בדרך של שינוי כיוון בקריירה, צורך בריענון השגרה התעסוקתית ועוד.

הנטייה האנושית של רבים היא להצמיד כמעט באוטומט למחשבות על שינוי, אמירות ומשפטים מעכבי-שינוי, שבאמצעותם אנחנו מסבירים לעצמנו מדוע לא נכון בעבורנו לעשות את השינוי בעיתוי ובמצב הקיים. בטרם נתייחס למחשבות הללו ונציע כיצד ניתן לענות להן או לאתגר אותן, דעו כי שינוי באמצע החיים הוא אכן מורכב ממספר סיבות.

ראשית, סביר כי בשלב זה האדם כבר צבר השכלה וניסיון מקצועי בתחום עיסוקו הנוכחי. שנית, האדם בשלב זה הוא כבר חלק ממערכת מקצועית, משפחתית וקהילתית, שהשינוי המיוחל עשוי בהחלט להשפיע גם עליה. הכרה במורכבות זו חיונית, מכיוון שהיא מאפשרת לנו לנהל ולתכנן את תהליך השינוי באופן מותאם ואחראי, אך היא אינה הופכת אותו לבלתי-אפשרי. לפניכם מספר מחשבות מעכבות:

"אני צריך לדעת ב-100% שאני עושה את הצעד הנכון"

מחשבה זו לרוב מגיעה "בתחפושת" של אמירות כגון: "אני צריך עוד זמן לבדוק, לבחון את השטח" או "איך אני יכול לדעת שאני עושה את הצעד הנכון?". הבחינה היא אכן הכרחית, אך חשוב גם להכיר בציפייה הלא-ריאלית שלנו "לדעת ב-100%".

מרבית הדברים שעשיתם בעברכם היו בחזקת 'הימור מושכל' עם סבירות גבוהה יחסית של הצלחה, מתוך הבנה שאין באמת שום דרך לבטח אותה ב- 100%. אמירות מסוג זה, הן אמירות שמעכבות אתכם ומונעות מכם להיות שחקנים פעילים בחייכם – כלומר לנוע לעבר היעדים שלכם.

"אני לא יכול לעשות את זה לילדים שלי"

פעמים רבות עולה החשש כי המשפחה תידרש "לשלם" מחיר לטובת המהלך. מקרה שכיח לדוגמה, הוא של אישה העוסקת במשק הבית ומחליטה לפתח קריירה, אך חוששת שהיכולת שלה לגדל ולחנך את הילדים תפחת. השאלה היא, עם איזה מסר יגדלו ילדיה שיראו לנגד עיניהם דמות של אם שאינה מסופקת בעשייתה התעסוקתית?

ילד שגדל להורה מתוסכל מבחינה תעסוקתית, עשוי להפנים את מסר התסכול, בעוד שילד המתבונן בהורה המסופק בעשייתו, סביר כי יפנים את מסר הסיפוק ויפתח תפיסה חיובית לגבי עולם התעסוקה. השינוי אינו חייב להיעשות בפיתוח קריירה מחוץ-לבית, הוא יכול להיעשות גם בפיתוח של עמדה חיובית ומסופקת יותר לגבי העיסוק הנוכחי בתוך-הבית.

כמובן, שיש גם חשיבות ליחס ולכבוד של ההורה העוסק מחוץ-לבית כלפי עיסוקו של ההורה העוסק בתוך-הבית. יחס של כבוד והערכה של ההורים זה לעיסוקו של זה – מאפשרים לילד לפתח תפיסה גמישה, להבדיל מתפיסה צרה של "מה נחשב"או מוערך כעיסוק לגיטימי.הורה הפועל באופן אקטיבי ויצרני בעולם העבודה – מעביר לילדיו מסר על חשיבות ההשתלבות במעגל העבודה, כמקור לתחושת סיפוק ותרומה.

"יהיה לי קשה, אין לי כוח"

חשבו רגע על הדברים ה'שווים' שהשגתם בחייכם. מה עשיתם על-מנת שהם יקרו או יהיו נוכחים בחייכם? סביר להניח שנדרשתם לעבוד ולעשות דבר מה בכדי שיתממשו. כעת חשבו על משהו ספציפי שממש רציתם, עבדתם קשה בעבורו והשגתם בסופו של דבר – איך הייתה התחושה?

ניתן להניח שהעשייה רק חיזקה את תחושת הסיפוק שבהישג, בדומה לחוויה של סיום מסלול ריצה והגעה לקו הגמר. החזיקו בתחושה הזו והזכירו אותה לעצמכם כשאתם חושבים על ההשקעה הנדרשת כעת, למול יעד השינוי התעסוקתי המבוקש.

"אני צריך להתחיל מחדש. מאפס. ללא כל ניסיון"

מה שלמדתם, עשיתם והתנסתם – גם אם לכאורה בתחום אחר לחלוטין – הולך אתכם גם לקריירה החדשה. כך למשל, אנליסטית שמאסה בעבודתה מול נתונים ומחשב והחליטה לעשות הסבה לתחום ההדרכה כעצמאית – מביאה לעבודתה יכולת לקרוא ולנתח נתונים כלכליים ולהפיק דו"חות עסקיים, שעשויים לתרום להתנהלותה הכלכלית בעסק העצמאי.
הקדישו מחשבה: באיזה אופן הכישורים, הידע והניסיון שכבר רכשתם יכולים לשרת אתכם להצלחה באתגר התעסוקתי החדש? תיווכחו לדעת שיש לכם הרבה יותר כלים העומדים לרשותכם, מכפי שאפשרתם לעצמכם להאמין. מומלץ לעשות את התרגיל עם אדם שמכיר אתכם. הבליטו את הניסיון הקודם שלכם גם בתהליכי הקבלה לתפקיד חדש, בקורות החיים, בריאיון האישי, וכיו"ב.

"אני כבר מבוגר מדי בשביל להתחיל עכשיו קריירה חדשה"

ההיסטוריה רוויה בעדויות של אנשים שעשו שינוי תעסוקתי בשלבים מאוחרים בחייהם והצליחו. נכון, יש משפט האומר כי לא ניתן ללמד כלב זקן תעלולים חדשים, אך לכלב זקן יש לעתים קרובות הרבה מאוד ניסיון וכלים החוסכים ממנו את הצורך באותם תעלולים מלכתחילה.

אל תפחיתו בניסיון החיים שלכם. הסתייעו בחבר או באיש מקצוע שיסייע לכם לאבחן ולזקק לעצמכם את החוזקות והכלים שרכשתם, ולא פחות חשוב – לאתר מקצועות ותפקידים שבהם הוותק והניסיון שלכם הם בחזקת יתרון. זכרו גם להציג זאת כיתרון היחסי שלכם. קודם כל לעצמכם.

בשורה התחתונה – כמו בכל שינוי – חשוב להקשיב למחשבות שמקדמות את התהליך לצד אלו שמעכבות אותו ולזכור שכל מחשבה מעכבת היא בהכרח לרעתנו. לעתים, החשבה המעכבת היא "קול המציאות" המסייע לנו לצעוד לעבר השינוי המיוחל בצורה אחראית. עם זאת, חשוב לאתגר מחשבות אלו ולאלקחת אותן כמובן מאליו.

הקישור למאמר ב-y net:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4658653,00.html

Scroll Up